Визначальна роль води у формуванні основних властивостей живої матерії

Автор(и)

  • L. A. Bulavin Taras Shevchenko National University of Kyiv, Faculty of Physics
  • V. Ya. Gotsulskyi I.I. Mechnikov National University of Odesa
  • N. P. Malomuzh I.I. Mechnikov National University of Odesa
  • A. I. Fisenko I.I. Mechnikov National University of Odesa

DOI:

https://doi.org/10.15407/ujpe65.9.794

Ключові слова:

вода i бiологiчнi розчини, альбумiн людини, рН, характеристичнi температури, перколяцiя

Анотація

Дослiджується зв’язок властивостей води з поведiнкою водних розчинiв базового бiлкового компоненту плазми кровi людини – альбумiну. Експериментально дослiджено залежностi показника кислотно-лужного балансу рН водних розчинiв альбумiну вiд його концентрацiї. Показано, що температурнi залежностi рН у бiологiчних розчинах визначаються властивостями води, а концентрацiйнi – концентрацiєю бiлкового компонента. Саме альбумiном визначається основний внесок у рН кровi та її плазми, тому альбумiн слiд вважати чинником пiдтримування рiвноважного значення рН. Показано, що концентрацiйнi залежностi густини та коефiцiєнта зсувної в’язкостi плазми кровi людини свiдчать про те, що їх найбiльш характернi змiни вiдбуваються за концентрацiї бiлкiв, що вiдповiдають порогу перколяцiї. Припускається, що бiля порогу перколяцiї вiдбувається характерна димеризацiя макромолекул альбумiну, якiй вiдповiдає накладання серцеподiбних медальйонiв, якими зображуються просторовi форми альбумiну, один на одного. Показано, що залежностi ефективного радiуса макромолекул полiвiнiлового спирту та альбумiну вiд температури та концентрацiї є iндикатором того, що вода вiдiграє визначальну роль у формуваннi основних властивостей бiорозчинiв, зокрема вона є вiдповiдальною за виникнення верхньої межi iснування живої матерiї – 42 ∘C. Унiверсальний характер впливу води проявляється у тому, що її властивостi вiдбиваються на поведiнцi i класичного полiмеру ПВС, i бiомолекул протеїну.

Посилання

P.E. Watson, I.D. Watson, R. D. Batt. Total body water volumes for adult males and females estimated from simple anthropometric measurements. Am. J. Clin. Nutr. 33, 27 (1980). https://doi.org/10.1093/ajcn/33.1.27

E.D. Giudice, P. Stefanini, A. Tedeschi, G. Vitiello. The interplay of biomolecules and water at the origin of the active behavior of living organisms. J. Phys.: Conf. Ser. 329, 012001 (2011). https://doi.org/10.1088/1742-6596/329/1/012001

I. Lorenzo, M. Serra-Prat, J.C. Yebenes. The role of water homeostasis in muscle function and frailty: A review. Nutrients 11, 1857, (2019). https://doi.org/10.3390/nu11081857

M. Gekle, D. Singer. Warmehaushalt und Temperaturregulation. In Physiologie. Edited by H.-C. Pape, A. Kurtz, S. Silbernagl (Georg Thieme, 2014), p. 566 [ISBN: 978-3-13-796007-2].

W.F. Ganong. Review of Medical Physiology (McGraw-Hill, 2001).

L.A. Bulavin, N.P. Malomuzh. Upper temperature limit for the existence of living matter. (Letter to the Editor). J. Mol. Liq. 124, 136 (2006). https://doi.org/10.1016/j.molliq.2005.11.027

A. Fisenko, N. Malomuzh. To what extent is water responsible for the maintenance of the life for warm-blooded organisms? Int. J. Mol. Sci. 10, 2383 (2009). https://doi.org/10.3390/ijms10052383

L.A. Bulavin. Dynamic phase transition in water as the most important factor in provoking protein denaturation in warm-blooded organisms. Fiz. Zhivogo 18, No. 2, 16 (2010) (in Russian).

N. Atamas, V.Y. Bardik, S. Komisarenko et al. Water dynamics and stability of major blood proteins at predenaturation stage. Atti Accad. Pelorit. Pericol. Cl. Sci. Fis. Mat. Nat. 97, S2, A16. (2019).

A.I. Fisenko, N.P. Malomuzh. The role of the H-bond network in the creation of the life-giving properties of water. J. Chem. Phys. 345, 164 (2008). https://doi.org/10.1016/j.chemphys.2007.08.013

V. Nibali. New insights into the role of water in biological function: Studying solvated biomolecules using terahertz absorption spectroscopy in conjunction with molecular dynamics simulations. J. Am. Chem. Soc. 136, 12800 (2014). https://doi.org/10.1021/ja504441h

X.M. He, D.C. Carter. Atomic structure and chemistry of human serum albumin. Nature 358, 209 (1992). https://doi.org/10.1038/358209a0

T.B. Rosenthal. The effect of temperature on the pH of blood and plasma in vitro. J. Biol. Chem. 173, 25 (1948).

CRC Handbook of Chemistry and Physics. Edited by R.C. Weast (CRC Press, 1972-1973).

T.T. Berezov, B.F. Korovkin. Biological Chemistry (Meditsyna, 1998) (in Russian).

R. Consiglio, D.R. Baker, G. Paul, H.E. Stanley. Continuum percolation thresholds for mixtures of spheres of different sizes. Physica A 319, 49 (2003). https://doi.org/10.1016/S0378-4371(02)01501-7

N. Malomuzh, L. Bulavin, V. Gotsulskyi, A. Guslisty. Characteristic changes in the density and shear viscosity of human blood plasma with varying protein concentration. Ukr. J. Phys. 65, 151 (2020). https://doi.org/10.15407/ujpe65.2.151

W.B. Cannon. The Wisdom of the Body (W.W. Norton, 1932). https://doi.org/10.1097/00000441-193212000-00028

T Peters Jr. All About Albumin: Biochemistry, Genetics, and Medical Applications (Academic Press, 1996).

R. Harada, N. Tochio, T. Kigawa, Y. Sugita, M. Feig. Reduced native state stability in crowded cellular environment due to protein-protein interactions. J. Am. Chem. Soc. 135, 3696 (2013). https://doi.org/10.1021/ja3126992

O. Khorolskyi. Effective radii of macromolecules in dilute polyvinyl alcohol solutions. Ukr. J. Phys. 63, 144 (2018). https://doi.org/10.15407/ujpe63.2.144

O. Khorolskyi. Calculation of the effective macromolecular radii of human serum albumin from the shear viscosity data for its aqueous solutions. Ukr. J. Phys. 64, 287 (2019). https://doi.org/10.15407/ujpe64.4.287

N.P. Malomuzh, E.V. Orlov. Static shear viscosity of a bimodal suspension. Ukr. J. Phys. 50, 618 (2005).

E.V. Orlov. Shear viscosity of dispersions of particles with liquid shells. Colloid J. 72, 820 (2010). https://doi.org/10.1134/S1061933X1006013X

O. Khorolskyi. The nature of viscosity of polyvinyl alcohol solutions in dimethyl sulfoxide and water. Ukr. J. Phys. 62, 858 (2018). https://doi.org/10.15407/ujpe62.10.0858

L.A. Bulavin, A.I. Fisenko, N.P. Malomuzh. Surprising properties of the kinematic shear viscosity of water. Chem. Phys. Lett. 453, 183 (2008). https://doi.org/10.1016/j.cplett.2008.01.028

A.N. Baranov, I.M. Vlasova, V.E. Mikrin, A.M. Saletskii. Laser correlation spectroscopy of the processes of serum albumin denaturation. J. Appl. Spectrosc. 71, 911 (2004). https://doi.org/10.1007/s10812-005-0021-9

Опубліковано

2020-08-26

Як цитувати

Bulavin, L. A., Gotsulskyi, V. Y., Malomuzh, N. P., & Fisenko, A. I. (2020). Визначальна роль води у формуванні основних властивостей живої матерії. Український фізичний журнал, 65(9), 794. https://doi.org/10.15407/ujpe65.9.794

Номер

Розділ

Фізика рідин та рідинних систем, біофізика і медична фізика

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>