Застосування віскозиметричного методу для вивчення конфігураційних переходів у водних розчинах глюкози

Автор(и)

  • Л.А. Булавін Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, фізичний факультет
  • О.М. Алєксєєв Київський національний університет імені Тараса Шевченка, фізичний факультет
  • Л.М. Гаркуша Київський національний університет імені Тараса Шевченка, фізичний факультет
  • Ю.Ф. Забашта Київський національний університет імені Тараса Шевченка, фізичний факультет
  • С.Ю. Ткачов Київський національний університет імені Тараса Шевченка, фізичний факультет

DOI:

https://doi.org/10.15407/ujpe56.5.450

Ключові слова:

-

Анотація

Отримано значення зсувної в'язкості водних розчинів глюкози в інтервалі концентрацій 12,5–100 г/л і температур 293–353 К.
Інтерпретацію експериментальних даних проведено на основі теоретичної моделі А. Ейнштейна. Визначено кількість молекул глюкози, що знаходяться в конфігураціях "крісло" та "човен" за різних температур. Одержано значення термодинамічних параметрів, які характеризують конфігураційний перехід "крісло–човен" молекули глюкози. Визначено кількості молекул води, що утворюють гідратну оболонку обох вказаних конфігурацій. Показано, що при згаданому переході практично повністю руйнується гідратна оболонка молекули глюкози. Встановлено, що зв'язки молекули глюкози в конфігурації "крісло" деформовані. Одержано оцінку для енергії деформації цих зв'язків.

Посилання

D. Fioretto, L. Comez, and M.E. Gallina, Chem. Phys. Lett. 441, 232 (2007).

https://doi.org/10.1016/j.cplett.2007.05.025

Xiangjun Liao, G.S.V. Raghavan, Jianming Dai, and V.A. Yaylayan, Food Res. Intern. 36, 485 (2003).

https://doi.org/10.1016/S0963-9969(02)00196-5

B.N. Stepanenko, Organic Chemistry Course (Vysshaya Shkola, Moscow, 1981) (in Russian).

P. Flory, Statistical Mechanics of Chain Molecules (Wiley, New York, 1969).

https://doi.org/10.1002/bip.1969.360080514

P.F. Cholpan and L.N. Garkusha, Experimental Methods to Determine the Viscosity of Liquids (UMK, Kiev, 1987) (in Russian).

A. Einstein, Ann. Phys. (Leipzig) 19, 289 (1906).

https://doi.org/10.1002/andp.19063240204

A. Einstein, Ann. Phys. (Leipzig) 34, 591 (1911).

https://doi.org/10.1002/andp.19113390313

Yu.L. Klimontovich, Statistical Physics (Harwood, New York, 1986).

L.D. Landau and E.M. Lifshitz, Fluid Mechanics (Pergamon Press, Oxford, 1993).

L.D. Landau and E.M. Lifshitz, Statistical Physics, Part 1 (Pergamon Press, Oxford, 1980).

https://doi.org/10.1016/B978-0-08-057046-4.50008-7

http://www.rpi.edu/dept/bcbp/molbiochem/MBWeb/pdb/beta-d-glucose.pdb

J.M. Ziman, Models of Disorder: The Theoretical Physics of Homogeneously Disordered Systems (Cambridge Univ. Press, Cambridge, 1979).

Ya.I. Frenkel, Introduction to Metal Theory (Nauka, Leningrad, 1972) (in Russian).

A.I. Fisenko and N.P. Malomuzh, Chem. Phys. 345, 164 (2008).

https://doi.org/10.1016/j.chemphys.2007.08.013

Опубліковано

2022-02-13

Як цитувати

Булавін, Л., Алєксєєв, О., Гаркуша, Л., Забашта, Ю., & Ткачов, С. (2022). Застосування віскозиметричного методу для вивчення конфігураційних переходів у водних розчинах глюкози. Український фізичний журнал, 56(5), 450. https://doi.org/10.15407/ujpe56.5.450

Номер

Розділ

М'яка речовина

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають